Narzorg / nabehandelen met polyurethaan/second skin folie:

Deze tattoo nazorg folie helpt je tattoo zo snel en mooi mogelijk te genezen. Door de folie droogt je tattoo niet uit en heeft je tattoo alle rust om te helen. Je tattoo geneest eigenlijk in z’n eigen wondvocht. De folie beschermt en verzorgt dus. De zelfklevende folie komt uit de moderne wondverzorging. Daar wordt het ook wel wondfolie genoemd en bijvoorbeeld gebruikt voor het genezen van brandwonden. Die mogen, net als jouw tattoo, absoluut niet uitdrogen. In tegenstelling tot de huishoudfolie, blijft deze meerdere dagen als een tweede huid op je tattoo zitten. In de folie zitten héle kleine gaatjes, dat zijn microperforaties. Die zorgen ervoor dat de folie kan ademen, zodat er zuurstof bij je tattoo kan komen. Maar ook dat je wond kan wasemen, of makkelijker gezegd, z’n dampen kwijt kan. Die gaatjes zijn zodanig gemaakt dat er wel iets uit kan, maar niets er in. Op de zuurstof na dan...Je bent volledig beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals bacteriën, stof, honden- of kattenharen en vies water. Je kan er gewoon mee douchen. Maar in bad of zwemmen is niet toegestaan. Zolang de folie op je tattoo zit, hoef je niet na te denken over het schoonmaken van je tattoo of over het insmeren van je tattoo met zalf. Dat ga je pas doen als je de folie eraf haalt.

Hoe lang laat je de polyurethaan folie zitten?
Deze Polyurethaan folie kan je zeker 3 tot 5 dagen laten zitten. Je hebt dan een paar dagen geen omkijken naar je tattoo. Probeer de Polyurethaan folie wel echt minimaal drie dagen te laten zitten. Dan heeft je lichaam de kans om de huid al goed te repareren, waardoor je geen korstjes krijgt als je de folie eraf haalt. Hoe langer je de folie laat zitten, hoe beter je tattoo onder de folie geneest en hoe langer je kan genieten van alle voordelen van de folie. En hoe minder kans op korstvorming. Je zal merken dat je tattoo vrijwel meteen gaat vervellen als je de folie eraf hebt gehaald.
Hoe verwijder je de polyurethaan folie?
Zorg dat jij je handen eerst héél goed wast, alvorens je de folie er af gaat halen. Je pulkt eerst rustig een hoekje los en vervolgens ga je de folie lang maken, stretchen. Het gaat nóg makkelijker als je de folie eerst warm maakt door b.v. even onder de douche te gaan staan. Wanneer de folie verwijderd is kan het soms voorkomen dat er nog een laagje van de lijm achterblijft. Deze lijmlaag is simpel te verwijderen door er zachtjes met baby- of cocosolie over heen te wrijven. Hierna ga je het goed schoonmaken met milde hypoallergene zeep. Daarna kan jij je tattoo verder verzorgen met hypo-allergene Bepanthen zalf.

Wat als de polyurethaan folie eerder dan de voorgeschreven tijd los gaat zitten en of er een hoekje om krult?
Als de folie een beetje los gaat, maar de tattoo zelf blijft nog goed bedekt onder de folie, dan deze gewoon laten zitten zoals hierboven beschreven. Houdt het dan wel goed in de gaten dat het niet verder los laat en de tattoo vrij komt te liggen.
Maar als de tattoo dus wel vrij komt te liggen, dus de folie zit (gedeeltelijk) niet meer op de tattoo, dan moet je de folie verwijderen zoals hierboven beschreven. En dan verder nabehandelen zoals omschreven bij: Nazorg met huishoudfolie.

PDF download

Instructie en nazorg filmpje.

Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je deze folie kunt verwijderen.

Instructie en nazorg filmpje.

Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je deze folie kunt verwijderen.

Wondvocht onder de folie.

Hier hoef je geen zorgen over te maken.
Als er ook nog wat inkt uit je tattoo komt, kan het er een beetje schmutzig uit zien. Dat is de reden voor sommige mensen om het eraf te halen. Dat is zonde.
Hoe langer je de folie laat zitten, hoe beter je tattoo onder de folie geneest en hoe langer je kan genieten van alle voordelen van de folie. En hoe minder kans op korstvorming. Je zal merken dat je tattoo vrijwel meteen gaat vervellen als je de folie eraf hebt gehaald.

Wondvocht onder de folie II.

En nog een voorbeeld. Hier hoef je geen zorgen over te maken.

Wondvocht onder de folie II.

En nog een voorbeeld. Hier hoef je geen zorgen over te maken.

De folie nadat deze eraf is gehaald.

Een leuk idee om dit voorzichtig en mooi te laten drogen en misschien in te lijsten?

De folie nadat deze eraf is gehaald.

Een leuk idee om dit voorzichtig en mooi te laten drogen en misschien in te lijsten?

English translation

Nazorg / Nabehandeling met huishoudfolie.

• Nazorg / Nabehandeling met huishoudfolie:
De tatoeëerder zal na de behandeling de tattoo grondig schoon maken met een wondreinigingsoplossing en daarna droog deppen met een schone tissue. Hierna wordt door de tatoeëerder op de wond een dun laagje hypoallergene nazorgzalf (Skin Care Vaseline) aangebracht en wordt de tattoo afgedekt met huishoud folie. Thuis, na ± 3 uur de folie verwijderen. Hierna de tattoo grondig wassen met lauw water en hypoallergene zeep totdat alle zalf resten weg zijn. Vervolgens spoel je de tattoo goed na tot alle zeepresten weg zijn en je huid weer normaal aan voelt. De getatoeëerde plek daarna nog even met koud water naspoelen voor een betere doorbloeding en snellere genezing. Op deze manier trekken de poriën goed samen. Hierna de tattoo voorzichtig droog deppen met een schone (papieren) handdoek. Niet wrijven!
• Tip: Het is voor de genezing het best als je de tattoo iedere keer na het droog deppen een uurtje aan de lucht laat drogen. Daarna de tattoo (de eerste 4 dagen) dun, maar zorgvuldig insmeren met hypoallergene zalf van Skin Care Vaseline. De dagen hierna adviseren wij Bepanthen (baby of tattoo )zalf. Herhaal het wassen, naspoelen, droog deppen, aan de lucht laten drogen en het aanbrengen van de zalf 2 à 3x per dag voor 5 tot 7 dagen. Vooral niet langer! Je huid heeft tijd nodig om verder te genezen zonder de zalf e.d. Er kunnen zich na ± 5 dagen velletjes gaan vormen, dit hoort allemaal bij het genezingsproces. Tijdens de genezing géén zon- en of zonnebank, niet zwemmen, géén sauna of (bubbel)baden en géén wol over je tattoo dragen. Pas goed op met vuil, smeer, stof of olie e.d. Schurende kleding kan een tatoeage ook irriteren, niet dragen dus. Huiddesinfectiemiddelen (antiseptisch) kunnen het genezingsproces verstoren. Antibiotica kunnen ertoe leiden dat bacteriën resistent worden voor antibiotica en kunnen tot allergieën leiden. Gebruik deze niet zonder medisch advies.