Material Safety Data Sheet

Er bestaat veel onduidelijkheid onder de tatoeëerders en klanten waarom de "oude" inkten plotseling niet meer mogen. Het zou vooral gaan om bepaalde toevoegingen, zoals o.a. formaldehyde. Dit woord klinkt eng, maar is een product wat ook standaard in zeer grote hoeveelheden in ons eten zit, zoals appels, peren, bananen, vlees, vis, bier, geitenmelk, bloemkool, koffie, enz. enz. (klik hier voor de gehele lijst van de c.f.s.
In de tattoo inkten moet minder dan 0.5 ppm (Parts per million) zitten. Dat is ongelofelijk veel minder dan in eten, duzzz....
Met andere woorden: tatoeëren is gezonder dan het eten van b.v. bloemkool, hierin zit namelijk 26.9 mg per kg.........

  • Hieronder kun jij, van alle inkten die wij gebruiken, het MSDS (material safety data sheet) lezen door erop te klikken.
  • Meer informatie over onze de REACH en de gebruikte inkten vindt je door hier te klikken.
  • De stabiliteit van deze reach goedgekeurde inkten is niet bekend en hiervoor kunnen wij niet verantwoordelijk voor worden gehouden.
 Quantum absinthe Quantum black death
Quantum black dynomiteQuantum brown stain
Quantum count von count Quantum dahlia anemone 
Quantum doucheQuantum fruity pebbles 
Quantum greywash 1 light Quantum greywash 2 med.
Quantum white noiseQuantum lining black 
Quantum picasso Quantum purple haze 
Quantum sculpting black 
World Famous bright green World Famous brown 1 
World Famous dark aqua 1World Famous dark blue 1 
World Famous dark blue 3 World Famous dark purple 1 
World Famous dark red 1 World Famous dark slate 1 
World Famous dark teal 1  World Famous light aqua 2 
World Famous light aqua 3 World Famous light green 1 
World Famous light grey 1World Famous light purple 2 
World Famous light red 1 World Famous light teal 1 
World Famous light violet 1 World Famous light yellow 1 
World Famous med. blue 1 World Famous med. blue 3 
World Famous med. blue 4 World Famous med. clay 1 
World Famous med. orange 1 World Famous med. orange 2 
World Famous med. Purple 1 World Famous med. red 1 
World Famous med. slate 1 World Famous med. teal 1 
World Famous med. violet 1 World Famous med. yellow 3 
World Famous mixing white World Famous outlining opsidian
World Famous pure orange World Famous pure yellow 
World Famous straight white World Famous dark magenta 1
World Famous light flesh 1World Famous light flesh 2
World Famous light pink 3World Famous medium magenta 1
World Famous medium pink 1World Famous light pink 1
World Famous light clay 1
Kuro Sumi matcha teaKuro Sumi nero leek
Kuro Sumi jade tealKuro Sumi tulip leaves
Kuro Sumi lavender secretKuro Sumi lilac purple
Kuro Sumi tyrian purple
Carbon Black Tattoo Ink #02 SumiCarbon Black Tattoo Ink #04 Sumi
Carbon Black Tattoo Ink #06 SumiCarbon Black Tattoo Ink #08 Sumi

Etiketten World Famous inktflesjes

Dit etiket is één van de REACH goedgekeurde tattoo inkten die wij gebruiken. Klik op de afbeelding om het etiket te kunnen lezen over o.a. de ingrediënten en dergelijke. Wil je dit per kleur weten, klik dan op de namen in het veld MSDS hierboven.

Etiketten Quantum inktflesjes

Dit etiket is één van de REACH goedgekeurde tattoo inkten die wij gebruiken. Klik op de afbeelding om het etiket te kunnen lezen over o.a. de ingrediënten en dergelijke. Wil je dit per kleur weten, klik dan op de namen in het veld MSDS hierboven.

Etiketten Kuro Sumi

Dit etiket is één van de REACH goedgekeurde tattoo inkten die wij gebruiken. Klik op de afbeelding om het etiket te kunnen lezen over o.a. de ingrediënten en dergelijke. Wil je dit per kleur weten, klik dan op de namen in het veld MSDS hierboven.

REACH uitleg en gevolgen door het NBTK

PERSBERICHT – NBTK (Nederlandse Brancheorganisatie Tattoo Kunst) mbt REACH
10-01-2022

Vanaf 4 januari 2022 geldt ook in ons land de REACH restrictie voor tatoeage en pmu inkten. Het is van belang te realiseren dat dit dus niet enkel de tatoeage branche raakt, maar ook die van de permanente make-up en medische tatoeages. Denk hierbij aan getatoeëerde wenkbrauwen, tepelreconstructie en het tatoeëren van de hoofdhuid om kaalheid te verbergen. Dit alles valt onder het aanbrengen van tatoeages.

De ECHA (Europees Chemisch agentschap) heeft 5 jaar geleden voorgesteld de REACH (die al sinds juni 2007 geldt voor diverse chemische toepassingen) ook in te zetten voor regulering van inkten voor het aanbrengen van tatoeages en daarmee die industrie veiliger te maken.

De NBTK is voorstander van veilige inkt, maar ook van een levenslang kwaliteitsproduct. Met de REACH conforme inkten zijn beiden niet te garanderen.

De producenten (grotendeels gevestigd buiten de EU) zijn de REACH pas recent als serieus probleem gaan zien. Hierdoor is veel ontwikkel- en productietijd verloren gegaan, maar ook de reactietijd naar de ECHA toe (met betrekking tot het toepassen van de REACH op onze branche en de inhoud daarvan) is niet benut. Wel hebben producenten aan kunnen tonen dat er momenteel geen vervangers zijn voor de pigmenten Blue 15 en Green 7. Hier hebben ze dan ook uitstel op gekregen t/m 4 jan 2023.

In feite is alle inkt die niet voldoet aan de REACH-verordening, en dus voldoet aan de vereisten voor ingrediënten, etikettering en verpakking, geen tatoeage inkt meer en dus verboden. Er gaat een prijsstijging komen van voor REACH conforme inkten van soms wel 100%.

Omdat door artiesten soms gewerkt wordt aan grote stukken (rug, been of arm vol) hadden veel artiesten hun agenda enorm vol om de deadline van 4 januari 2022 te kunnen halen met oude inkten. Zo voorkom je kleur- en kwaliteitsverschil en/of -verlies. Deze projecten zijn nu nog altijd niet afgerond, vanwege de corona maatregelen (sluiting om 17.00 uur en nu de lockdown). En het wás al een race tegen de klok. De NBTK heeft verzocht om uitstel van de handhaving, dit is echter niet ingewilligd door Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Voor artiesten is het belangrijk dat zij bij aankoop van inkt checken of de (liefst Europese, of met een Europees depot) leverancier (desgevraagd) aangeeft dat dit REACH compliant inkt is, of het etiket klopt en ook de MSDS opvraagt van elke kleur inkt en merk bij de leverancier. Het NVWA heeft een korte checklist gemaakt, waarmee de etikettering gecontroleerd kan worden. Op het etiket moet in het Nederlands of Engels staat: ‘mengsel voor gebruik in tatoeages of permanente make-up’, de informatie op het etiket is duidelijk zichtbaar, gemakkelijk leesbaar en onuitwisbaar. Ook dient op het etiket te staan of het product nikkel of chroom (VI) bevat en als dat zo is dat dit een allergische reactie kan veroorzaken.

De MSDS dien je (digitaal) in je shop aanwezig te hebben en desgevraagd aan de klant mee te kunnen geven.

In combinatie met de nieuwe hygiënenorm (NEN 17169) dien je ook een zogenaamd inktpaspoort aan je klant mee te geven én hem/haar het etiket van je inktfles te laten lezen. 

De inkten die we voorheen kennen kunnen we dus niet meer gebruiken om te tatoeëren! Ook niet de blauwe en groene inkt. Hierover bestaat onduidelijkheid, vanwege een uitstel voor de pigmenten blue 15 en green 7. Deze pigmenten mogen nog een jaar gebruikt worden, maar de (andere) bestanddelen in de oude inkten zullen niet meer voldoen aan de REACH verordening. 

De handhavende instantie in Nederland is de NVWA. Zij kunnen bij een controle een sample nemen van de inkten en deze laten keuren. De GGD zal in principe niet handhaven op het gebied van de inkten en kan dus ook geen uitspraken doen over een eventueel uitstel op handhaving. Wél kan de GGD de NVWA erop attenderen dat er naar haar mening met niet conforme inkten gewerkt wordt.
Of de NVWA inkten gaat controleren bij leveranciers of artiesten is ons niet bekend.

De REACH verordening valt ook samen met de NEN-17169 waar de tatoeage, permanente make up en medische tattoo artiesten aan moet voldoen vanaf 1 januari 2022.

Dit brengt ook wat aantal veranderingen met zich mee, houdt dit in de gaten!

De NBTK staat voor het verbinden van de volledige branche en is inmiddels in alle lagen van onze branche verweven. Samen staan we sterk en hoe meer leden hoe krachtiger we zijn. De branche heeft het jaren gered als vrije vogels, maar we zien nu ook dat als we nu niet nog meer de handen in één slaan, er niks meer over blijft.

Voor verdieping met betrekking tot REACH en de ECHA verwijst het NBTK naar het document ‘Uitleg REACH’ op haar website.

Disclaimer: Aan dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden. Dit is geschreven naar de huidige stand van de (ons bekende) wetenschap. Op dit artikel rust auteursrecht, verveelvoudiging is toegestaan met naamsvermelding (NBTK).

World Famous Tattoo Ink Limitless

World Famous Tattoo Ink Limitless

Hieronder een bericht van de website van World Famous Ink.

WAT IS REACH?
Op 4 januari 2022 zijn de herziene REACH -regelgeving (Registration, Evaluation, Authorization & Restriction of Chemicals) van kracht geworden, waardoor specifieke stoffen die van invloed zijn op alle tatoeage-inkten die in Europa worden verkocht, worden verboden.
Als reactie hierop lanceerde World Famous Tattoo Ink LIMITLESS, een nieuwe REACH-conforme lijn om ervoor te zorgen dat kunstenaars in Europa blijvende toegang hebben tot inkten van hoge kwaliteit. Hoewel de overgang naar LIMITLESS een geweldige eerste stap is, raadt ECHA bepaalde protocollen aan om artiesten en hun studio's te beschermen.

UW VOLGENDE STAPPEN
Je vraagt je waarschijnlijk af, dus, wat nu? Je hebt LIMITLESS, zou ik niet in orde moeten zijn? Ja, dat is de belangrijkste stap, het gebruik van REACH-conforme inkt, maar er moet meer gebeuren om te garanderen dat u en uw studio worden erkend als REACH-compatibel als ze een onderzoek ondergaan.
Als je dat nog niet hebt gedaan, moet je ALLE niet-REACH-compatibele inkten uit je studio verwijderen. Zelfs als u de niet-conforme inkt niet gebruikt — als u deze in uw bezit heeft, kunnen de keuringsinstanties actie tegen u ondernemen. Bij het weggooien is het raadzaam om een register bij te houden van de verwijdering om bewijs te leveren in gevallen waarin u mogelijk wordt ondervraagd.
Wanneer u uw klanten tatoeëert met deze nieuwe inkten, moet u de informatie op het etiket van de inkt aan de klant doorgeven voordat u met de tatoeage begint. Dit zorgt ervoor dat alle veiligheidsprotocollen worden gevolgd en dat er geen allergieën zijn voor een van de stoffen in de inkt. Natuurlijk moet u uw klanten het nodige papierwerk laten ondertekenen voor de wettelijke bevestiging van de toestemming van de tatoeage.
Als u de bovenstaande stappen niet volgt of niet overstapt op het gebruik van REACH-conforme inkten, kunt u een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar en/of aanzienlijke boetes krijgen. Dit omvat niet de mogelijkheid dat uw klanten claims tegen u of uw bedrijf indienen als u geen REACH-conforme inkten gebruikt. Houd er rekening mee dat de bovenstaande discipline kan variëren, afhankelijk van het land waarin u woont, dus neem contact op met de autoriteiten van uw land om dit te bevestigen.

WAAROM World Famous Tattoo Ink LIMITLESS?
In overeenstemming met alle producten van World Famous, wordt er veel zorg, onderzoek en testen besteed aan elk van hun inkten om ervoor te zorgen dat de producten veilig, duurzaam en gebruiksvriendelijk zijn voor alle artiesten. LIMITLESS is natuurlijk geen uitzondering op die regel.
Tijdens de ontwikkeling van LIMITLESS heeft het World Famous team ijverig gewerkt om ervoor te zorgen dat alle producten op elk productie- en testniveau werden gecontroleerd, te beginnen met individuele ingrediënten en eindigend met de laatste inkten. Alle producten worden gecontroleerd op het hoogste niveau van efficiëntie en veiligheid met het kwaliteitscontrolesysteem, ISO 13485 . Maar het team had dit grote succes niet kunnen behalen zonder de uitbreiding van de onderzoeks-, productie- en testfaciliteiten. Naarmate de industrie evolueerde, is Word Famous meegeëvolueerd en heeft het de omvang van hun in de VS gevestigde productie-, bottel- en R&D-faciliteit verdrievoudigd, die zich toelegt op het creëren van uw go-to-top-tier inkt. Met meer dan 100+ kleuren en nieuwe formuleringen is LIMITLESS er om uw overgang naar deze nieuwe regelgeving efficiënt en succesvol te maken. Bij de lancering is LIMITLESS alleen beschikbaar voor die artiesten in de EU, zodat ze tijdens deze overgang volledig kunnen worden ondersteund. Als je nog vragen hebt over LIMITLESS, bezoek dan hun LIMITLESS-site waar je de laatste informatie kunt vinden en op de hoogte kunt blijven van nieuwe kleurenlanceringen.

Zoals altijd zal World Famous je op de hoogte blijven houden als er nieuwe informatie wordt vrijgegeven, dus zorg ervoor dat je geabonneerd bent op hun e-mail en houd je inbox open.

Quantum

VRIJWARING/DISCLAIMER

Tattoo-inkten zijn uitsluitend bedoeld voor gebruik door professionals. Quantum Tattoo Ink is niet verantwoordelijk voor misbruik. Wij wijzen elke verantwoordelijkheid af voor allergische reacties, afwijzing van een tatoeage of infectie veroorzaakt bij personen op wie dit pigment kan worden aangebracht. Quantum Tattoo Inkt is niet getest op dieren. Quantum Tattoo Ink is niet giftig, maar het aanbrengen op bepaalde personen kan allergische reacties veroorzaken. We raden je aan om een testspot te doen.
Op een koele, droge plaats bewaren. Gooi inkt die is verlopen weg.

INKT EN ALLERGISCHE REACTIES:
Een ervaren tatoeëerder weet dat een cliënt af en toe terugkomt met een allergische reactie op een tatoeagepigment. Allergieën kunnen van bijna alles zijn en kunnen zich op elk moment in het leven van een persoon ontwikkelen. De meeste allergieën kunnen worden behandeld met antihistaminica.
Een slechte reactie is niet altijd te wijten aan allergieën, maar het kan ook zijn dat het lichaam de tatoeage afwijst. Afwijzing is wanneer het lichaam de tatoeage herkent als een vreemd voorwerp en de tatoeage aanvalt. Als afwijzing wordt vermoed, dring er dan bij uw cliënt op aan medische hulp te zoeken. Adviseer uw cliënt niet om 'er een paar keer per dag lotion op te smeren'. Uw cliënt zal een intensiever genezingsregime nodig hebben om littekens te voorkomen. Medische aandacht is in deze gevallen vooral noodzakelijk, omdat afstoting erg op een infectie kan lijken. Als een infectie wordt vermoed, laat uw cliënt dan onmiddellijk medische hulp zoeken. Deze situaties kunnen ongemakkelijk zijn voor de opdrachtgever, maar hoeven geen gênante situatie te zijn voor de artiest als je het begrijpt en voorbereidt. Deze zeldzame reacties treden meestal op bij rood, magenta en bruin, maar kan technisch gezien bij bijna elke kleur voorkomen. Dit betekent niet dat het pigment defect is. Het betekent alleen dat de cliënt zelfstandig een vorm van allergie heeft op basis van zijn eigen lichaamschemie, die de fundamentele eigenschappen van dit pigment afwijst. Jij, de tatoeëerder, moet altijd de juiste vragen stellen, bijvoorbeeld of hij allergische reacties heeft op tatoeage-inkten, welke soorten cosmetica dan ook, of een algemene geschiedenis van een gevoelige huid heeft. Quantum Tattoo Ink wil al onze klanten verzekeren dat we er alles aan doen om de pigmenten die we maken op ons, de mens, grondig te testen. We werkten samen met een groep echte ervaren tatoeëerders die al onze pigmenten talloze keren in tatoeages gebruikten - die goed werden genezen door de klant - in de loop van onze ontwikkelingsfase. Dit wordt gedaan om de juiste deeltjesgrootte, dichtheid en viscositeit te garanderen en om te testen of er geen allergische eigenschappen zijn voor elk van onze speciaal ontworpen pigmenten. Quantum Tattoo Ink heeft uit jarenlange ervaring met pigmentontwerp geleerd dat we geen pigment het laboratorium laten verlaten, tenzij we weten dat we jou, de tatoeëerder, een premium product verkopen waar we trots op kunnen zijn.


INKT INGREDIENTEN:
Quantum Tattoo-inkten zijn gemaakt van organische pigmenten - afkomstig van de aarde, plantaardige glycerine en ethylalcohol. Meer informatie is te vinden in het MSDS-bestand van elke kleur.

Kuro Sumi