Tattoo info en nazorg:

Algemene informatie:
Jij bent van plan een tatoeage te laten aanbrengen. De GGD vindt het van belang om je van tevoren te informeren over een aantal mogelijke risico's. Het aanbrengen van een tatoeage is een hui doorborende handeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat je besmet wordt met bloed overdraagbare ziekten, zoals hepatitis b en c. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door jezelf als door de behandelaar) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je tatoeage er niet mooier op maken. Onder de 16 jaar wordt een tatoeage sterk afgeraden. (wij doen het in ieder geval niet)
Voordat je een tatoeage laat aanbrengen word je gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan o.a. Een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor je eigen veiligheid.  Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de tatoeëerder en wordt vertrouwelijk behandeld.

Hoe gaat het aanbrengen van een tatoeage in zijn werking:
Tijdens het aanbrengen van een tatoeage worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende afbeelding. De inkt- en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de voedsel en waren autoriteit. Voordat de tatoeage wordt aangebracht, wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Zo nodig wordt de huid geschoren. Dit moet gebeuren met een nieuw wegwerpscheermesje. Het aanbrengen van een tatoeage moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen; de naald die door je huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt. De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. De inkt die voor jou gebruikt wordt zit in kleine inkt cups en mag alleen voor jou worden gebruikt. Overgebleven inkt wordt weggegooid. Tijdens het aanbrengen van de tatoeage worden tissues gebruikt. Uiteraard moeten de tissues schoon zijn en direct na gebruik worden weggegooid. De tatoeëerder draagt tijdens het aanbrengen van je tatoeage handschoenen en vervangt deze handschoenen telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëer apparaat, een tissue of je huid. Na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd en afgedekt. Het wordt om medische redenen afgeraden om je op wijnvlekken of moedervlekken te laten tatoeëren. Wijnvlekken geven namelijk een grote kans op bloedingen en moedervlekken kunnen niet meer worden beoordeeld op veranderingen als ze zijn getatoeëerd.

Rekening houden met: vóór het zetten van de tatoeage:
3 dagen voor je afspraak geen alcohol drinken. Geen (of zo min mogelijk) pijnstillers slikken. Geen verdovende middelen gebruiken. (en eventueel als je bloedverdunners gebruikt dit overleggen met je arts om deze aan te passen)
Houdt jij je niet aan bovenstaande regels, dan is de kans erg groot dat je tattoo overmatig gaat bloeden wat de genezing van je tattoo niet ten goede komt en wij zijn er dan ook langer mee bezig, waardoor de tattoo duurder kan uitvallen.

Wat moet je wel en niet doen voordat je behandeld wordt:
Drink 1 uur voor je afspraak 1 longdrink glas appelsap, niet meer, niet minder! Appelsap heeft de mooie eigenschap dat het bloeden minder wordt. Drink 3 dagen voor je afspraak GEEN alcoholische dranken. We mogen je niet behandelen als je vooraf alcohol hebt gedronken. Zorg er voor dat je een goede maaltijd eet. Kom goed uitgerust, ontspannend  en op tijd op je afspraak. Neem geen drugs van  te voren in en rook GEEN wiet of hasj. Tabak  is geen probleem. Smeer GEEN verdovende substanties op de plek waar je behandeld wordt. Geen pijnstillers slikken zoals paracetamol, ibuprofen e.d. hiervan ga je meer bloeden. Wat een negatief effect  heeft op de behandeling. Als je bloedverdunners  gebruikt dit overleggen met je arts om deze  aan te passen.

Nabehandeling informatie van je tatoeage.
Voor de genezing van een tattoo staat ± een week. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een belangrijke rol. Tijdens het genezingsproces kan een tattoo gaan jeuken. Persoonlijke hygiëne is tijdens dit proces strikt noodzakelijk. Raak je tattoo zo min mogelijk aan als deze niet na behandeld hoeft te worden. Zorg ervoor dat je je handen héél goed wast voor jij je tattoo gaat na behandelen. Volg de instructies nauwkeurig op voor een optimale genezing.
• Aftercare met huishoudfolie en zalf:
Na ± 3 uur de folie verwijderen. Hierna de tattoo goed wassen met lauw water en milde ongeparfumeerde zeep totdat alle zalf resten weg zijn. Je moet je tattoo stevig wassen. Net zo stevig als je normaal gesproken je handen wast. Wees niet bang, je wast hem er echt niet meer af. Vervolgens spoel je goed na tot alle zeepresten weg zijn en je huid weer normaal aan voelt (dus niet meer glibberig is van de zeep of zalf). De getatoeëerde plek daarna nog even met koud water naspoelen voor een betere doorbloeding en snellere genezing. Op deze manier trekken de poriën goed samen. Hierna de tattoo voorzichtig droog deppen met een schone (papieren) handdoek. Niet wrijven!
• Tip:
Het is voor de genezing het best als je de tattoo iedere keer na het droog deppen een uurtje aan de lucht laat drogen. Daarna de tattoo dun, maar zorgvuldig insmeren met zalf. Wij adviseren RIVM goedgekeurde Bepanthen (baby)zalf (N.B. ervaring leert dat de RIVM nog wel eens op haar bevindingen terugkomt, dus het kan zo maar zijn dat dit ooit wordt herzien. Meer informatie is te vinden op de site van de RIVM / hygienerichtlijnen / tatoeeren / punt 2.7. Herhaal het wassen, naspoelen, droog deppen, aan de lucht laten drogen en het aanbrengen van de zalf 2 à 3x per dag voor 5 tot 7 dagen. Vooral niet langer! Je huid heeft tijd nodig om verder te genezen zonder de zalf e.d. Er kunnen zich na ± 5 dagen velletjes gaan vormen, dit hoort allemaal bij het genezingsproces.  Tijdens de genezing  géén zon- en of zonnebank, niet zwemmen, géén sauna of (bubbel)baden en géén wol over je tattoo dragen. Pas goed op met vuil, smeer, stof of olie e.d. Schurende kleding kan een tatoeage ook irriteren, niet dragen dus. 

Aftercare met polyurethaan folie:
Klik hier.