Algemene Informatie over tatoeage en aandoeningen.


01) Tattoo informatie:

Hier de door de GGD opgestelde informatie, nabehandeling (die je ook meekrijgt na het zetten van je tatoeage). Hieronder staat extra informatie die wij verplicht zijn te verstrekken door de Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid LCHV. 

Het aanbrengen van tatoeages brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel ons op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. En controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat wij een vergunning hebben. Deze vergunning geeft aan dat wij werken volgens de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.

 • Ik heb weloverwogen en uit vrije wil gekozen voor deze tatoeage - laser.
 • Ik vind mezelf gezond genoeg om deze tatoeage - laser te laten zetten.
 • Ik ben tijdens de behandeling niet onder invloed van alcohol of drugs.
 • Antibiotica en antistollingsmiddelen hebben een negatief effect op tatoeage - laser. 
 • Zwangere vrouwen wordt het afgeraden om een tatoeage - laser te laten zetten.
 • Daar ieder mens en dus iedere huid anders is en dus anders kan reageren (Bijvoorbeeld uitvloeien, dan wel niet helemaal pakken van de inkt.) op de door u verkregen behandelingen met  betrekking tot een tatoeage - laser, kan ik hiervoor niet aansprakelijk worden gehouden.
02) Informatie over de risico's van tatoeages:
jij bent van plan een tatoeage te laten aanbrengen. Het aanbrengen van tatoeages brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat  je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel ons op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. Op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl staat dat wij een vergunning hebben. Deze vergunning geeft aan dat wij werken volgens de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid. 
Laat geen tatoeage aanbrengen:
 • op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan.
 • op een litteken dat minder dan een jaar oud is.
 • op een plek die minder dan zes weken geleden is getatoeëerd.(dit gaat alleen over het bijwerken van je tattoo en heeft niets met een groot project te maken)
 • op een plek waar minder dan drie maanden geleden een tatoeage is weg gelaserd of waar de laserwond nog niet genezen is. 
 • op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen.
 • als je onder invloed bent van alcohol of drugs.
 • als je zwanger bent. 
03) Aandoeningen:
Bij tatoeages:
 • diabetes
 • hemofilie
 • chronische huidziekte
 • allergie voor tatoeagematerialen of inkten
 • immuunstoornis
 • hart- en vaatafwijkingen
 • Metaalovergevoeligheid.
 • Pleisterallergie
Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica ? En wil je toch een tatoeage? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts. Meer info, kijk op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl

Bij laserbehandeling:
 • Huidkanker, epilepsie en hartaandoeningen / pacemaker.
 • Allergisch voor licht of medicijnen ter behandeling bij allergie van licht.
 • Diabetici met slechte wondheling.
 • Bloedstollingsziektes.
 • Huid die overgevoelig is en zeer makkelijk een litteken ontwikkelt.
 • Zwangerschap.
 • Als in laatste drie maanden voor de behandeling, cosmetica is gebruikt voor huidverbeteringen en ook ter behandeling van pigmentvlekken. (chemische peeling)
 • Binnen 4 weken na gebruik van hormoon medicatie of zalf.
 • Bij alle open huidaandoeningen als actieve acne, eczeem, psoriasis, infecties, ontstekingen of een huid die hiervan kort herstellende is.
 • Bij gebruik van stollingsmiddelen, Vitamine A zuur, chemische peelings of steroïden. (bij gebruik van steroïden grote kans op huidbeschadiging)
 • Zonnebaden of zonnebank kort voor de behandelingen. (2 -7 dagen)
 • Is tatoeage jonger dan 6 maanden?
04) GGD:
De GGD vindt het van belang om je van tevoren te informeren over een aantal mogelijke risico's. Het aanbrengen van een tatoeage is een huid doorborende handeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat je besmet wordt met bloed overdraagbare ziekten, zoals Hepatitis B en C. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door jezelf als door de behandelaar) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je tatoeage er niet mooier op maken. Daar ieder mens en dus iedere huid anders is en dus anders kan reageren op de door jouw verkregen behandelingen met betrekking tot zowel tatoeage dan wel laser behandeling, kunnen wij hiervoor niet aansprakelijk worden gehouden. Onder de 16 jaar wordt een tatoeage sterk afgeraden, wij doen het in ieder geval niet. Voordat je een tatoeage laat aanbrengen word je gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan o.a. een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor je eigen veiligheid. Ben je onder de 16 jaar dan moet je wettige vertegenwoordiger het toestemmingsformulier tekenen en zich legitimeren. Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de tatoeëerder en wordt vertrouwelijk behandeld. 

05) Het aanbrengen van een tatoeage:
Omdat er tijdens het tatoeëren een wond ontstaat is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de tatoeëerder hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe tatoeage gaat ontsteken. Let er in ieder geval op dat: de huid voor het tatoeëren wordt schoongemaakt, gedesinfecteerd en eventueel geschoren met een nieuw wegwerpscheermesje de naalden en inkt steriel zijn verpakt en alleen voor jou worden gebruikt. De naalden zijn per stuk verpakt, inkt zit in kleine inktcupjes. Tijdens het tatoeëren schone tissues worden gebruikt om de huid schoon te maken de tatoeëerder tijdens het zetten van de tatoeage handschoenen draagt en deze vervangt als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëermachine, een tissue of je huid de tatoeage na afloop wordt verzorgd en afgedekt. Tijdens het aanbrengen van een tatoeage worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende afbeelding. De inkt- en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit. Het wordt - om medische redenen - afgeraden om je op wijnvlekken of moedervlekken te laten tatoeëren. Wijnvlekken geven namelijk een grote kans op bloedingen en moedervlekken kunnen niet meer worden beoordeeld op veranderingen als ze zijn getatoeëerd.

06) Cliënt, laat geen tatoeage aanbrengen op:
 • Een litteken dat minder dan een jaar oud is.
 • Plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan.
 • Een plek die minder dan zes weken geleden is getatoeëerd.
 • Een plek waar minder dan drie maanden geleden een tatoeage is weg gelaserd of waar de laserwond nog niet genezen is.
 • Geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen.
 • Als ik onder invloed ben van alcohol of drugs.
 • Als ik zwanger ben.
07) Klant, is zich bewust dat ieder mens en iedere huid anders is:
Klant, is zich bewust dat ieder mens en iedere huid anders is en dus anders kan reageren op de tatoeage. Bijvoorbeeld uitvloeien, dan wel niet helemaal pakken van de inkt. Team Tattoo Herco kan hier niet verantwoordelijk voor worden gehouden.

08) Wat moet je wel en niet doen voordat je behandeld wordt:
Drink 1 uur voor je afspraak 1 longdrink glas appelsap, niet meer, niet minder! Appelsap heeft de mooie eigenschap dat het bloeden minder wordt. Drink 3 dagen voor je afspraak geen alcoholische dranken. We mogen je niet behandelen als je vooraf alcohol hebt gedronken. Kom schoon, fris, ontspannen, uitgerust en op tijd op je afspraak. Zorg er voor dat je een goede maaltijd eet voor je afspraak. Neem bij een lange sessie lunch mee. Een Mars of Snicker zijn snelle suikers en dus erg goed voor tussendoor. Doe je aan krachtsport / fitness, train 2 dagen voor je afspraak niet de te behandelende plek. Het kan dan pijnlijker zijn omdat je spieren gespannen zijn. Scheer het liefst niet zelf de te behandelende plek. Neem geen drugs van te voren in en rook geen wiet of hasj. Tabak is geen probleem. Smeer geen verdovende substanties op de plek waar je behandeld wordt. Geen pijnstillers slikken zoals paracetamol, ibuprofen e.d. hiervan ga je meer bloeden, wat een negatief effect heeft op de behandeling. Als je bloedverdunners gebruikt, dit overleggen met je arts, om deze aan te passen. Houdt jij je niet aan bovenstaande regels dan is de kans erg groot dat je tattoo overmatig gaat bloeden wat de genezing van je tattoo niet ten goede komt. Heb jij een afspraak gemaakt voor een tattoo en je wilt deze toch wijzigen? Lees dan de algemene voorwaarden maar eens goed door.

09) Nabehandeling opgesteld door de GGD:
De genezingstijd van een tatoeage is ongeveer een week. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Tijdens het genezingsproces kan een tatoeage gaan jeuken. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de tatoeage absoluut noodzakelijk. Direct na het tatoeëren is de getatoeëerde plek afgedekt met vettige zalf en transparante folie. Volg de instructies zoals hieronder staan nauwkeurig op. Raak de tatoeage zo min mogelijk aan wanneer deze niet na behandeld dient te worden. Na ongeveer 3 uren de folie verwijderen en de tatoeage daarna goed wassen met lauw water en milde on- geparfumeerde zeep totdat alle zalf resten weg zijn. (je moet je tatoeage net zo stevig wassen zoals jij je handen zou wassen, wees niet bang, je wast hem er echt niet meer af) Goed na spoelen tot alle zeep resten weg zijn en totdat jouw huid weer normaal aanvoelt en niet meer glibberig is van de zeep. De getatoeëerde plek daarna nog even met koud water naspoelen voor een betere doorbloeding en snellere en mooiere genezing. Op deze manier kunnen ook de poriën goed samentrekken. Hierna de tatoeage voorzichtig droog deppen met een schone handdoek of een tissue. TIP: het is voor de genezing van de tatoeage beter als je deze, iedere keer na het wassen, een uurtje aan de lucht laat drogen. Daarna de tattoo dun, maar zorgvuldig insmeren met zalf. (wij adviseren Bepanthen zalf) Herhaal het wassen, naspoelen, droog deppen, aan de lucht laten drogen en het aanbrengen van de zalf 3 x per dag voor 7 dagen lang. Vooral niet langer. Jouw huid heeft de tijd nodig om verder te genezen zonder de zalf en dergelijke. (Er kunnen zich na ongeveer 5 dagen „velletjes“ gaan vormen, dit hoort allemaal bij het genezingsproces) Tijdens de genezing, geen zon- en of zonnebank, niet zwemmen, geen sauna of bubbelbaden en geen wol over je tatoeage dragen en goed oppassen met vuil, smeer, stof, olie en dergelijke. Belangrijk is ook dat je er voor zorgt dat jouw tatoeage niet wordt geïrriteerd door schurende kleding. Als jij je aan deze regels houdt en er niet van afwijkt, zal je tatoeage optimaal genezen. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, van de wond of pijn altijd contact op met de huisarts.

10) Verhinderd, dan wel te laat op je afspraak komen:
Kom je 15 minuten te laat op de afspraak, zonder geldige reden, dan zal die afspraak komen te vervallen. Tevens ben je dan de aanbetaling voor die afspraak kwijt en zal er opnieuw een afspraak en aanbetaling gedaan moeten worden. Als je op tijd belt als er iets is voor gevallen, maximaal 15 minuten later dan de afspraak staat ingepland, (tel: 0570-561275), kunnen we kijken of het die dag nog zal lukken. Kom jij je afspraak helemaal niet na, zonder geldige reden, dan ben je de aanbetaling volledig kwijt, ook die van je vervolg afspraken. Afzeggen, of verzetten van je afspraak kan alleen telefonisch tijdens onze openingstijden. Ook wanneer je ziek bent. Afzeggen of verzetten via vrienden of via multimedia (email, facebook o.i.d.) worden niet als afzegging en of verzetten gezien. Je zult dan al je aanbetaling(en) volledig kwijt zijn. Tevens zal er dan een rekening worden gestuurd. Voor meer informatie hieromtrent lees onze algemene voorwaarden. Wij houden erg van fris gedouchte klanten die lekker ruiken. Kinderen onder de 13 jaar mogen onze shop niet betreden, ook niet onder begeleiding of in kinderwagens o.i.d.